بلوک سبک، یک نوآوری در صنعت ساختمان است که با هدف کاهش وزن سازه و بهبود عملکرد عایقبندی آن طراحی شده است. این بلوکها با استفاده از مواد سبکتر و متخلخل تولید میشوند و در مقایسه با بلوکهای سنتی، وزن کمتر و مقاومت بیشتری در برابر صوت، آتش و رطوبت دارند. در ادامه به بررسی بلوک سبک و معرفی بهترین بلوک سبک در ایران می پردازیم.
موضوعاتی که در این مقاله به آن پرداخته میشوند:
بلوک سبک نوعی مصالح ساختمانی است که در مقایسه با بلوکهای سیمانی سنتی، وزن کمتری دارد. این بلوکها معمولاً از مواد سبکتری مانند پوکه معدنی، پوکه صنعتی، پرلیت، یا ترکیبی از این مواد با سیمان تولید میشوند. بلوکهای سبک مانند بلوک لیپر علاوه بر وزن کم می توانند عایق حرارتی و صوتی خوبی هم باشند و در ساخت دیوارهای غیر باربر و پارتیشنبندی داخلی به کار میروند.
استفاده از بلوک سبک باعث کاهش بار مرده ساختمان، سرعت بخشیدن به روند ساخت و کاهش هزینههای ساخت میشود.
بلوک لیپر جزو بلوک های سبک دانه ای می باشد. در تولید بلوک سبک سیمانی لیپر از مواد اولیه مانند سیمان، دانه صنعتی پرلیت، دانه معدنی اسکوریا و پومیس، الیاف پلی پروپیلن (p.p)، آب و افزودنی های دیگر استفاده شده است. پرلیت مصرف شده در تولید بلوک سبک لیپر هشتمین ماده عایق در دنیا میباشد، و همچنین الیاف پلی پروپیلن باعث افزایش مقاومت، کاهش پرتی و جلوگیری از خردشدن در هنگام شیار زدن و قابلیت گیرش میخ، پیچ، رول پلاک می شود.
طراحی ماهیچه و خطوط کرو (انحنا دار) در قالب بلوک سبک سیمانی لیپر باعث افزایش مقاومت جانبی بلوک در مقابل ضربه می شود. بلوک سبک سیمانی لیپر عایق در برابر صوت، حرارت و مقاوم در برابر حریق می باشد. همانگونه که می دانید مصالح ساختمانی را می توان بسته به شرایط مختلف به کار برد.
به مانند سایر مصالح، بلوک سبک سیمانی را با توجه به شرایط اقلیمی و محیطی مورد نظر و با ویژگی های مختلف می توان در پروژه ها مورد استفاده قرار داد. لیپر با استفاده از تجهیزات پیشرفته، به تولید انواع بلوک سبک سیمانی رو آورده است. بهترین بلوک سبک در ایران متعلق به برند لیپر می باشد.
لازم به ذکر است، مطابق با بند ۶-۱ صفحه ۴ استاندارد ملی ۷۷۸۲ ایران که به داشتن کام و زبانه در بلوک ها توصیه شده است و همچنین مطابق گزارشات دوره ای ارائه شده در گواهینامه فنی از طرف مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در صفحه ۴ از ۷ در بخش ۲-۲، بلوک برای ایجاد اتصالات دیگر می تواند دارای کام و زبانه باشد. لذا کلیه محصولات بلوک سبک لیپر، دارای کام و زبانه می باشند.
بلوک سبک سیمانی، نوعی مصالح ساختمانی است که به دلیل وزن کم، مقاومت مناسب، در سالهای اخیر به یکی از پرکاربردترین مصالح در صنعت ساختمانسازی تبدیل شده است. این بلوکها با ترکیب سیمان، آب، ماسه و مواد سبککنندهای مانند پوکه معدنی و صنعتی تولید میشوند. بلوکهای سبک سیمانی میتوانند عایق و غیر عایق باشند.
بلوکهای سبک سیمانی در انواع مختلفی تولید میشوند که هر یک از آنها دارای ویژگیها و کاربردهای خاصی هستند. برخی از مهمترین انواع این بلوکها عبارتند از:
متداولترین نوع بلوک سبک سیمانی است که با استفاده از پوکه معدنی تولید میشود.
در ساخت آن از مواد اولیه مختلف مثل دانه های صنعتی پرلیت که عایق قوی هستند، دانه معدنی پومیس و اسکوریا، الیاف یا رشته های پلی پروپیلن که مقاومت فشاری و کششی بالایی دارند، سیمان و آب استفاده می شود.
در تولید این بلوک از دانههای صنعتی لیکا و سیمان استفاده میشود
این بلوکها در شرایط فشار و دمای بالا (اتوکلاو) تولید میشوند و به دلیل حباب هوا دارای یکنواختی و همگنی مناسبی هستند.
تاریخچه استفاده از بلوک در صنعت ساختمان: در آن سال کارخانه سنگسازی فریر در شیکاگو ساخت انواع بلوکهای سیمانی را آغاز کرد. استفاده از این بلوکها در صنعت ساختمان سازی در دهه ۱۹۰۰ بسیار رایج شد. از آنجایی که این بلوکها بسیار سنگین بودند، در سال ۱۹۰۲ یک آمریکایی بلوکهای توخالی دیواری را ساخت. از آن تاریخ به بعد به دلیل مزایایی که استفاده از بلوکهای سبک و توخالی داشت، استفاده از آنها در ساختمان سازی رایج شد.
جهت دریافت لیست قیمت بلوک کلیک کنید.
بلوک سبک به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی مانند وزن کم، عایقبندی بالا (مثل بلوک لیپر) و مقاومت مناسب، در بخشهای مختلف ساختمانسازی کاربرد گستردهای دارد. در ادامه به برخی از مهمترین کاربردهای این نوع بلوکها اشاره میکنیم:
دیوارهای داخلی و خارجی: بلوک سبک برای ساخت دیوارهای پیرامونی و داخلی و غیرباربر در ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی به کار میرود.
دیوارهای پارتیشن: برای ایجاد فضاهای داخلی و تفکیک فضاهای مختلف در ساختمانها، از بلوک سبک استفاده میشود.
سقف کاذب: برای ایجاد سقف کاذب و بهبود عایقبندی صوتی و حرارتی ساختمانها، از بلوک سبک استفاده میشود که البته دیگر در ایران رایج نیست.
سقف شیبدار: در برخی موارد، از بلوک سبک برای ساخت سقفهای شیبدار سبکوزن استفاده میشود.
کفسازی: در برخی موارد، از بلوک سبک به عنوان لایه زیرین کف استفاده میشود.
بهترین بلوک ساختمانی برند لیپر میباشد.
بلوک سبک استاندارد، مصالح ساختمانی است که با توجه به استانداردهای ملی ایران مانند استاندارد ملی ۷۷۸۲ تولید شده و دارای گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی باشد. این ویژگیها باعث میشود که بلوک سبک به یک انتخاب مناسب برای بسیاری از پروژههای ساختمانی تبدیل شود. در ادامه به برخی از مهمترین ویژگیها و مزایا بلوک سبک استاندارد اشاره میکنیم:
ابعاد استاندارد: بلوکهای سبک معمولاً دارای ابعاد استانداردی هستند تا اجرای دیوارچینی به صورت منظم و سریع انجام شود. این ابعاد بسته به نوع بلوک و کاربرد آن ممکن است متفاوت باشد که بهتر است برای بلوک های دوجداره طول ۴۰ سانت در نظر گرفته شود.
دقت در ابعاد: بلوکهای استاندارد دارای ابعاد دقیق و یکنواختی هستند که باعث کاهش میزان ضایعات در هنگام اجرا میشود و طبق استاندارد ملی ۷۷۸۲ حداکثر انحراف از تخت بودن دیواره جانبی بلوک های سیمانی غیرباربر به استثنا بلوک های دارای نقش های تزئینی باید ۳+ و ۳– میلیمتر باشد.
وزن کم: یکی از مهمترین ویژگیهای بلوک سبک، وزن کم آن است. این ویژگی باعث کاهش بار مرده ساختمان و در نتیجه افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله میشود.
چگالی استاندارد: چگالی بلوک سبک استاندارد بسته به نوع بلوک و مواد تشکیلدهنده آن متفاوت است و باید در نظر داشته باشید میانگین چگالی سه بلوک سیمانی غیرباربر که بر اساس استاندارد ASTM C140 اندازگیری می شود باید مطابق با الزامات جدول ۲ استاندارد ملی ۷۷۸۲ باشد یعنی بین ۹۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب.
مقاومت فشاری: بلوکهای سبک استاندارد باید مقاومت فشاری کافی برای تحمل بارهای وارده بر دیوار را داشته باشند که این مقاومت براساس رده مقاومت فشاری مطابق الزامات ارائه شده در جدول ۱ استاندارد ملی ایران به شماره ۷۷۸۲ می باشد.
مقاومت در برابر ضربه: بلوکهای سبک باید مقاومت مناسبی در برابر ضربه و سایش داشته باشند.
مقاومت در برابر رطوبت: بلوک ها باید دارای جذب آب استاندارد باشند.
مقاومت در برابر یخ زدن: بلوک هایی که پس از تولید در کوره بخار عمل آوری نمی شوند معمولا در فصل سرما دچار یخ زدگی می شوند که باعث خرد شدن بلوک و ترک بعد از دیوارچینی می شود.
عایق حرارتی: بلوکهایی که در ساختارشان از مواد عایق مثل دانه پرلیت و … استفاده می شود، عایق حرارتی بسیار خوبی هستند و باعث کاهش مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش ساختمان میشوند. از جمله این بلوک ها، بلوک سبک لیپر می باشد.
عایق صوتی: بلوکهای سبک همچنین عایق صوتی خوبی هستند و از انتقال صدا از یک فضا به فضای دیگر جلوگیری میکنند. در هنگام انتخاب بلوک به نتایج آزمایش افت صوتی بلوک که در مرکز تحقیقات مسکن راه و شهرسازی انجام شده حتما دقت کنید و آن را از تولیدکننده بخواهید.
برخی از انواع بلوک سبک که پرلیت در ساختارشان دارند مقاومت خوبی در برابر آتش دارند و تولیدکنندگان بلوک سبک هنگام فروش باید گواهینامه آتش را که از مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی دریافت کردند را ارائه دهند در غیر این صورت از خرید بلوک خودداری کنید.
بلوکهای سبک که الیاف دارند به راحتی برش خورده و تراشیده میشوند مانند بلوک لیپر که در فرمولاسیون بلوک از الیاف پلی پروپیلن استفاده کرده است.
بلوکهای سبک باید چسبندگی خوبی با ملات داشته باشند تا دیوارچینی با استحکام بالا انجام شود پس همگن بودن جنس ملات و مواد تشکیل دهنده بلوک حائز اهمیت می باشد. در نظر داشته باشید چسب مخصوص و ملات آماده معمولا چسبندگی و گیرش مناسبی برای اتصال پایدار بلوک ها ندارند.
برای اطمینان از کیفیت و عملکرد بلوک سبک، استانداردهای مختلفی در کشورهای مختلف تدوین شده است. در ایران نیز استاندارد ملی ۷۷۸۲ و آزمایش های مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی و ASTM C129 موسسه استاندارد امریکا ویژگیهای بلوکهای بتنی سبک غیرباربر را مشخص میکند.
برای اطلاع از اطلاعات و قیمت بهترین بلوک سبک لیپر در ایران می توانید با شماره ۰۲۱۷۱۱۷۸ تماس بگیرید.
برای انتخاب یک بلوک با کیفیت استاندارد حتما موارد زیر را به صورت دقیق بررسی نمایید:
۱- تاییدیه ها و گواهینامه ها از مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی
۲- استاندارد ملی از اداره استاندارد ایران
۳- تاییدیه آتش برای ارائه به سازمان آتش نشانی
۴- آزمایش عایق صوت برای دیوارهای خارجی و دیوارهای بین واحد و دیوارهای دور آسانسور
۵- آزمایش عایق حرارت برای دیوارهای پیرامونی و چک کردن مقاومت حرارتی کل مطابق استاندارد
۶- بررسی مقاومت فشاری بلوک ها بر طبق جداول استاندارد
۷- بررسی آزمایش جمع شدگی خطی ناشی از خشک شدن برای جلوگیری از ترک خوردگی دیوارها
۸- بررسی میزان جذب آب بلوک
بلوک سبک سیمانی لیپر دارای الیاف پلی پروپیلن که باعث افزایش ۱۸درصدی در مقاومت فشاری، افزایش ۱۵ درصدی مقاومت خمشی و همچنین افزایش ۳۴ درصدی مقاومت کششی برزیلی می گردد ان بلوک سبک می شود.
برای اطلاع از اطلاعات و قیمت بهترین بلوک سبک لیپر در ایران می توانید با شماره ۰۲۱۷۱۱۷۸ تماس بگیرید.
بلوکهای سبک دیواری به دلیل وزن کم، عایقبندی و سرعت اجرای بالا، به یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی در صنعت ساختمانسازی تبدیل شدهاند. این بلوکها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند.
مواد اولیه: دانه های صنعتی پرلیت، دانه معدنی پومیس و اسکوریا، الیاف یا رشته های پلی پروپیلن، سیمان و آب
ویژگیها: وزن کم، عایق حرارتی و صوتی عالی، مقاومت بالا دربرابر آتش، مقاوم در برابر رطوبت
کاربردها: دیوارهای داخلی و خارجی، پارتیشنبندی
مواد اولیه: پوکه معدنی، سیمان و آب
ویژگیها: وزن کم، عایق حرارتی و صوتی کم، قیمت مناسب
کاربردها: دیوارهای داخلی، پارتیشنبندی
مواد اولیه: دانههای لیکا، سیمان و آب
ویژگیها: عایق حرارتی و صوتی، مقاومت در برابر آتش، مقاومت در برابر رطوبت
کاربردها: دیوارهای خارجی، سقف کاذب، کفسازی، دیوار داخلی
مواد اولیه: سیمان، سیلیس، آهک، آب و پودر آلومینیوم
ویژگیها: وزن کم، عایق حرارتی و صوتی متوسط، دقت ابعادی بالا، مقاومت فشاری کم، ابعاد بزرگ
کاربردها: دیوارهای داخلی و خارجی، پارتیشنبندی، سقف کاذب
بهترین بلوک برای دیوارچینی لیپر است.
قیمت بلوک سبک تحت تاثیر پارامترها و عوامل مختلفی تعیین میشود که از جمله آنها میتوان به قیمت سنگدانهها و سیمان اشاره کرد. البته باید به این میزان، هزینههای ساخت و نگهداری، هزینههای جابجایی و حمل و نقل اصولی، دستمزد کارگران، قیمت آب و برق و… را هم اضافه کنید. توجه داشته باشید که معمولا پرداخت هزینههای مربوط به حمل و نقل بلوکها به عهده خریدار است. در این میان پرداخت هزینههای مربوط به دپو و آبیاری بلوکها، کوره بخار و... به عهده تولید کننده خواهد بود.
بلوک سبک لیپر یکی از مهم ترین و اصلی ترین مصالح ساختمانی می باشد که امروزه از آن در ساخت بسیاری از ساختمان ها استفاده می شود. ساختمان هایی که در ساخت آن ها از بلوک های سیمانی استفاده می شود، معمولا از استحکام بالاتری برخوردار هستند.
قیمت بلوک سبک ساختمانی به عوامل مختلفی بستگی دارد و به صورت ثابت و مشخصی نمیتوان آن را تعیین کرد. اما به طور کلی، قیمت بلوک سبک تحت تأثیر عوامل زیر قرار میگیرد:
نوع بلوک: بلوکهای سبک انواع مختلفی دارند (مانند بلوک لیپر، پوکهای، لیکا، هبلکس و …) و هر کدام به دلیل تفاوت در مواد اولیه، روش تولید و ویژگیها، قیمت متفاوتی دارند.
ابعاد بلوک: ابعاد بلوکها بر قیمت آنها تأثیرگذار است. بلوکهای با ابعاد بزرگتر معمولاً قیمت بالاتری دارند.
کیفیت بلوک: کیفیت مواد اولیه، دقت در تولید دستگاهها و استانداردهای کیفی بلوک، بر قیمت آن تأثیرگذار است.
محل خرید: محل تولید در قیمت مواد اولیه برای ارسال به کارخانه تاثیرگذار است همچنین در هزینه حمل برای ارسال به پروژه تاثیر دارد.
نوسانات بازار: نوسانات بازار مواد اولیه مثل سیمان، پوکه های صنعتی و معدنی و الیاف نیز بر قیمت بلوک تأثیرگذار است.
تعداد جدارههای بلوک سبک یکی از عوامل مهم در تعیین ویژگیها و کاربردهای آن است. این تعداد میتواند بر عایقبندی حرارتی و صوتی، مقاومت فشاری و حتی ظاهر بلوک تأثیر بگذارد.
به طور کلی، بلوکهای سبک از نظر تعداد جداره به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
این بلوکها دارای دو جداره هستند که بین آنها فضایی خالی وجود دارد. این فضا باعث بهبود عایقبندی حرارتی و صوتی میشود. یکی از بهترین بلوک های سبک دوجداره عرض ۱۵ سانتیمتری که برای دیوارهای خارجی توصیه می شود بلوک لیپر است.
این بلوکها دارای سه جداره هستند و معمولاً دو فضای خالی بین آنها وجود دارد. این نوع بلوکها بهترین عملکرد را از نظر عایقبندی دارند. عایقبندی بسیار خوب، مقاومت بالایی دارند. قیمت آن ها از بلوک دوجداره بالاتر است، پیچیدگی تولید دارند.
این بلوک ها چهار جداره در طول دارند که به دلیل افزایش وزن و به صرفه نبودن قیمت در حال حاضر خیلی مورد استفاده قرار نمی گیرند.
به طور کلی بلوکهای سیمانی سبک را بنا به درخواست مشتری به اندازههای گوناگون میتوان تولید کرد، اما، استاندارد ابعاد بلوک سیمانی به صورت زیر است:
تولید بلوک سبک، فرآیندی است که با ترکیب مواد اولیه مناسب و طی مراحل مختلف، به محصول نهایی با خواص مطلوب منجر میشود. در ادامه به بررسی مراحل کلی تولید بلوک سبک میپردازیم.
سیمان: بهعنوان چسبنده اصلی در بلوک عمل میکند.
آب: برای فعال کردن واکنشهای شیمیایی و ایجاد خمیر سیمان استفاده میشود.
مواد سبککننده: موادی مانند پوکه معدنی، دانه لیکا، دانه پرلیت و … که باعث سبک شدن بلوک می شوند.
ماسه: برای افزایش مقاومت بلوک استفاده می شود که البته بلوک هایی مانند بلوک لیپر به هیچ وجه از ماسه استفاده نمی کنند و برای افزایش مقاومت بلوک از الیاف pp (پلی پروپیلن) استفاده می کنند.
افزودنیهای شیمیایی: برای بهبود خواص بلوک مانند مقاومت، کارایی و دوام استفاده میشوند.
توزین و اختلاط مواد اولیه:
مواد اولیه به نسبتهای مشخص و دقیق توزین میشوند. مواد اولیه در مخلوطکنهای مخصوص با هم مخلوط میشوند تا خمیری یکنواخت و همگن حاصل شود.
قالبگیری:
مخلوط حاصل از مرحله قبل به داخل قالبهای فلزی یا پلاستیکی ریخته میشود. با استفاده از دستگاههای پرس، مخلوط درون قالبها متراکم میشود.
پرس:
مخلوط حاصل از مراحل قبل باید تحت پرس و فشار قرار گیرند که این فشار با پرس های دستی و یا پرس های اتومات انجام می شود که برکیفیت بلوک بسیار تاثیرگذار است.
بخاردهی (کیورینگ یا اتوکلاو):
بلوکهای قالبگیری و پرس شده در اتوکلاو تحت فشار بخار و دمای بالا قرار میگیرند تا واکنشهای شیمیایی به طور کامل انجام شده و بلوکها استحکام لازم را به دست آورند. البته که خیلی از تولیدکنندگان با استفاده از آبیاری بلوک این مرحله را انجام می دهند که باعث بی کیفیت و غیراستاندارد شدن بلوک می شوند.
انبارداری:
بلوکهای تولید شده در محلی مناسب دپو و انبار میشوند تا بارگیری شوند.
عملآوری با آب: بلوکها پس از قالبگیری به مدت چند روز در آب غوطهور میشوند تا عمل هیدراتاسیون سیمان کامل شود مثل بلوک های AAC، CLC و بتن گازی که البته این نوع بلوک ها به دلیل جذب بالای آبی که دارند پس از اجرا با چالش های ترک خوردگی همراه هستند.
عملآوری با بخار: بلوکها در اتوکلاو یا کوره بخار تحت فشار بخار و دمای بالا قرار میگیرند تا فرآیند هیدراتاسیون سیمان تسریع شود و بلوک به بالاترین مقاومت خود برسد. در ایران بلوک لیپر از این تکنولوژی استفاده می کند.
عملآوری در هوای آزاد: بلوکها در هوای آزاد در فاصله های متفاوت آبیاری می شوند تا چسبندگی سیمان به بلوک کامل شود ولی در نهایت بلوک ها در این روش مقاومت لازم را پیدا نخواهد کرد.
با توجه به مزایای فراوان و کاربردهای متنوع، استفاده از بلوک سبک عایق در ساختمانسازی به شدت توصیه میشود. حتما در انتخاب بلوک سبک برای دیوارچینی ساختمان های اداری، تجاری و مسکونی به تاییدیه ها، استانداردها و گواهینامه های فنی توجه فرمایید. همچنین لیپر یکی از بهترین بلوک سیمانی در صنعت ساختمان است. بسیاری از پروژه های فوق العاده و مهندسین برتر ایران تنها بلوک لیپر را برای دیوارچینی انتخاب می کنند.