بلوکهای ساختمانی به عنوان یکی از عناصر اصلی در ساخت سازهها، نقش بسیار مهمی در استحکام، عایقبندی و زیبایی ساختمان ایفا میکنند. در سالهای اخیر، با پیشرفت تکنولوژی و افزایش توجه به مسائل انرژی و محیطزیست، انواع مختلفی از بلوکها با ویژگیهای متفاوت وارد بازار شدهاند. بلوکهای دو جداره، سه جداره و چند جداره از جمله این بلوکها هستند که هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. در این مقاله به بررسی تفاوتهای این بلوکها، مزایا و معایب هر یک و همچنین کاربردهای آنها میپردازیم.
موضوعاتی که در این مقاله بررسی میشوند:
بلوک دو جداره یکی از رایجترین انواع بلوکهای ساختمانی است که از دو لایه خارجی در طول بلوک تشکیل شده است. جنس بلوک ساختمانی دو جداره تولیدکنندگان مختلف با هم متفاوت است که با توجه به کاربرد بلوک، وزن، میزان عایق بودن و اندازه بلوک فرمول ساخت مشخص می شود. یکی از نکات مهم در انتخاب بلوک دوجداره قطر هر جداره بلوک می باشد که باید طبق استاندارد های ملی تولید شود.
بلوک سه جداره از سه لایه تشکیل شده است که دو لایه خارجی و یک لایه داخلی دارند. جنس بلوک های سه جداره تولیدکنندگان مختلف با هم متفاوت است که با توجه به کاربرد بلوک، وزن، میزان عایق بودن و اندازه بلوک فرمول ساخت مشخص می شود. در انتخاب بلوک ۳ جداره حتما به اندازه قطر جداره ها دقت کنید.
عایق حرارتی و صوتی : بلوک های ۳ جداره به دلیل وجود سه لایه دیواره و حفرههای هوا، عایق حرارتی و صوتی بهتری نسبت به بلوکهای دو جداره هستند.
مقاومت در برابر بارهای جانبی: بلوک های ۳ جداره به دلیل وجود سه لایه، مقاومت بیشتری در برابر بارهای فشاری و جانبی دارند.
نکته مهم: برخی از بلوک های دوجداره به دلیل فرمولاسیون و دستگاه های اتومات از بلوک های سه جداره موجود در بازار ایران عایق صوت و حرارت قوی تری هستند. مانند بلوک سبک لیپر که به خاطر مواد تشکیل دهنده ویژه و تولید با دستگاه های فول اتومات و استفاده از کوره بخار عایق فوق العاده ای برای دیوارچینی به حساب می آیند.
قیمت : بلوک ۳ جداره به دلیل استفاده از مصالح بیشتر و فرآیند تولید پیچیدهتر، قیمت بلوکهای سه جداره نسبت به بلوکهای دو جداره بالاتر است.
وزن : طبیعتا بلوک های ۳ جداره نسبت به بلوکهای دو جداره در همان ابعاد وزن بیشتری دارند.
جهت اطلاع از قیمت بلوک سیمانی کلیک کنید.
بلوکهای چند جداره دارای بیش از سه لایه هستند و معمولاً برای ساختمانهایی با نیازهای خاص مانند ساختمانهای صنعتی و تجاری با کاربرد خاص استفاده میشوند. بلوک های ۴ جداره و ۵ جداره مثال هایی از این نوع بلوک ها هستند ولی به دلیل وزن بالا و قیمت تمام شده زیاد این نوع بلوک ها تقریبا دیگر کاربردی در صنعت ساختمان ندارند.
انتخاب نوع بلوک به عوامل مختلفی بستگی دارد و باید با توجه به شرایط پروژه و بودجه تعیین شود. بلوکهای سه جداره به دلیل عایق بودن بالا و مقاومت فشاری خوب، برای ساختمانهایی که در مناطق خاص (نزدیک اتوبان، فرودگاه و …) ، خیلی سرد یا خیلی گرم ساخته می شوند گزینه ی مناسبی است. اما بلوکهای دو جداره باکیفیت بالا مثل بلوک سبک لیپر در بازار وجود دارند که از بسیاری از بلوک های سه جداره دیگر عایق صوت و حرارت بالاتری دارند که می توان در مناطق خیلی سرد و گرم از آن ها استفاده کرد.
برای ساختمانهای مسکونی، بلوکهای دو جداره و سه جداره گزینههای مناسبی هستند. بلوکهای دو جداره به دلیل قیمت مناسبتر و وزن کمتر، انتخاب رایجی برای ساختمانهای مسکونی است. اما اگر ساختمان در منطقه خاص آب و هوایی در حال ساخت باشد، بلوکهای سه جداره گزینه بهتری هستند.
مانند عایق حرارتی، بلوکهای سه جداره عایق صوتی بهتری از بلوک های دو جداره هستند.